"GREEN CONTRACT" ingatlanra Hurghadában

2015.05.25

"GREEN CONTRACT" - egy dokumentum, amely befejezi az egyiptomi ingatlan tulajdonjogának állami regisztrációját. A GREEN CONTRACT az egyiptomi megfelelője a "ingatlan tulajdonjogának bizonyítékaként". A "Tulajdonjogról szóló igazolások..." formáját, tartalmát és kiadásának eljárását Egyiptom 1964. évi 114. sz. törvénye (az ingatlanoknak a magántulajdonhoz való csatlakozásáról szóló törvény) határozza meg. Az egyiptomi ingatlanok külföldi vásárlói egymás között a különböző esetekből származó jóváhagyási bélyegzők színe (zöld) alapján kezdték ezt a dokumentumot GREEN CONTRACT nevezni. Az ingatlan tulajdonjogára vonatkozó bizonyítékok megerősítik, hogy a megvásárolt ingatlan és új tulajdonosa szerepel az egyiptomi ingatlanok egységes állami nyilvántartásában.

A "GREEN CONTRACT" két városban, Kairóban vagy Kenában kerül kiadásra. A dokumentumnak 7 példányon kell átmennie. A tervezéshez a házat meg kell építeni, és legalább falakkal és ajtókkal kell rendelkeznie. A ingatlanra vonatkozó "GREEN CONTRACT" kiállitása csak akkor lehetséges, ha  a telekre vonatkozó GREEN CONTRACT és ha az épitési kivitelező az épületre vonatkozó  "Green Contract" tal rendelkezik.

Hogyan lehet GREEN CONTRACT-ot kötni ingatlanra Hurghadában?

Az "Ingatlan tulajdonjogáról szóló bizonyítvány" megszerzésének eljárását Egyiptom 1964. évi 114. sz. törvénye (az ingatlanokhoz való magántulajdonjogok csatlakozásáról szóló törvény) határozza meg. Ez a dokumentum határozza meg a tanúsítvány megszerzésének eljárását, formáját és tartalmát, valamint ennek jóváhagyását.

Az egyiptomi ingatlanok külföldi állampolgárságú tulajdonosai esetében az eljárást a következő jogi dokumentumok határozzák meg:

 • Az egyiptomi miniszter 1986. évi 105. számú turisztikai határozata a Földközi-tenger partján található objektumokról (Al-Bahr Al-Abyad)
 • Az Egyiptomi Arab Köztársaság Miniszterének 1982. évi 175. számú határozata a turizmusról - a Vörös-tenger kormányzósága (Al-Bahr Al-Ahmar) területén lévő objektumok tekintetében
 • Az egyiptomi turisztikai miniszter 113. számú határozata 1981-ből - a Hurghada területén lévő objektumokra ("Al-Garda")
 • A Miniszteri Kabinet vezetőjének 2005. évi 548. számú rendelete "A külföldi állampolgárok (nem egyiptomiak) ingatlanszerzésének és tartózkodási engedélyének megszerzésének eljárása"
 • 230. sz. törvény (1996) "A külföldi állampolgárok ingatlanszerzési jogairól Egyiptom területén"

Az "Ingatlan tulajdonjogát igazoló okirat" ("zöld szerződés") megszerzéséhez szükséges feltételek:

Először is, azt a telket, amelyen egy bérház vagy villa épül a tulajdonosnak be kell jegyeznie az állami szerveknél, azaz rendelkeznie kell egy megfelelő ingatlantulajdoni igazolással, amelynek alapja ennek megfelelően a telek.

Másodszor, a létesítmény építését be kell fejezni, és a létesítményt át kell adni adni az állami műszaki felügyeleti hatóságnak.

A megvásárolt ingatlan tulajdonosának az "Ingatlan tulajdonjogát igazoló okirat" bejegyzéséhez az alábbi dokumentumok eredeti példányát és másolatát kell elkészítenie:

 • Érvényes útlevél másolata
 • Az ingatlan tulajdonosának meghatalmazása, amelyet egy ügyvédnek adtak ki, hogy képviselje érdekeit az állami felügyeleti és nyilvántartási hatóságoknál
 • Az elektromos társasággal és a városi vízellátással kötött szerződés nem szükséges, de nem lesz felesleges, mivel ezek az ingatlan tulajdonjogának további megerősítése
 • Adóbevallás és igazolás az adóhatóságtól az adóbejegyzésről és az objektum kereskedelmi értékéről - Hurghada Adószolgálata, ügyvéden keresztül
 • Taukil (Általános meghatalmazás az ingatlan tulajdonjogára) az eladótól, valamint a teljes értékesítési lánc összes taukilijét, ha több volt, amely Hurghada közjegyzői irodánál szerezhető be.
 • A bíróságon bejegyzett ingatlan adásvételi szerződése. A regisztráció Hurghada városi bíróságán történik
 • Az ingatlan műszaki útlevele. A Hurghada Városi Tanács (Maglis Madina) műszaki felügyeleti osztályán derül ki. Az osztályhoz kérelmet nyújtanak be, az osztály dolgozói kimérik a helyiségeket, épületeket, falakat stb., elkészítik az ingatlantervet, ellenőrzik a megállapított műszaki szabványok és építési szabályok betartását. Ez alapján készül el és állítják ki az ingatlan műszaki útlevelét. A költségeket az állami tarifák határozzák meg

A dokumentumok összegyűjtése után ajánlott levélben kell azokat elküldeni az egyiptomi Igazságügyi Minisztérium Külföldi állampolgárok vagyonának nyilvántartásával foglalkozó osztályának. Az ajánlott levélben a közjegyző által hitelesített okiratmásolaton kívül ajánlott levelet és iratleltárt kell csatolni. Ezt az eljárást a legjobb ügyvéden vagy ügyvédi irodán keresztül elvégezni, mivel minden dokumentum arabul készült.

Az Igazságügyi Minisztériumban a benyújtott dokumentumokat különböző érdekelt és ellenőrző szervek (hét esetben) jóváhagyják (megerősítik).

A "tanúsítvány .." megszerzésének eljárása nincs szigorúan szabályozva, több hónaptól egy évig is eltarthat.

Az "Ingatlan tulajdonjogáról szóló bizonyítvány" (zöld szerződés) megszerzésére irányuló eljárás költsége a regisztrációs díjak és az ügyvédi költség összege.


https://tawk.to/chat/5c57dfc27cf662208c93eaf4/default